Situatia actuala a Radio Romania

Deoarece, la ora actuală, Radio România se află într-o situaţie foarte dificilă , vulnerabilităţile fiind mai numeroase ca niciodată , instituţia  fiind practic în imposibilitatea de a face faţă potenţialelor provocări sau situaţii de criză care se află la orizont - totodată fiind la fel de incapabilă să servească interesul naţional (în coordonare cu celelealte structuri ale statului),
 SINDICATUL PROFESIONIŞTILOR DIN MEDIA SI CULTURA ROM NĂ (SPMCR) atrage atenţia asupra următoarelor aspecte deosebit de grave:
      1 - Radio România Actualităţi – principalul post  al Romaniei, NU SE POATE RECEPTA pe        aprox. 30 – 33 % din teritoriul ţării !!!
      Conducerea SRR a fost avizată asupra acestui lucru încă de acum 2 ani, cu toate acestea nu
s-a luat nici o măsură!!! Rapoartele mai spun că restul teritoriului este acoperit “mediocru” in proportie de alte aprox 30%,în timp ce o recepţie CORECTĂ nu avem decat pe 30 – 33% din teritoriul României !!!

În contextul conflictului  dintre Ucraina şi Rusia, Radio România NU  ARE CORESPONDENT în Ucraina . Mai grav- punctul de vedere al Minsk-ului este transmis şi comentat de la Moscova, de domnul SAŞA  BELEAVSKI-corespondent SRR !!!

Iată lista judeţelor “ vulnerabile”,  care se află într-o gravă incapacitate de a face faţă unei situaţii de criză  :
Judetele - Iasi – Neamt – Bacau si Calarasi ...  NU AU CORESPONDENT
Judetele – Dambovita – Tulcea – Vrancea  ... sunt « acoperite «
      de corespondenţi din judeţele vecine ( în condiţiile în care , fără fonduri
      şi fără mijloace de transport alocate , nici măcar judeţete de bază
      nu pot fi acoperite de facto).
Judeţele - Alba – Braila- Dolj – Giurgiu şi Olt – sunt “acoperite” de
colaboratori platiţi cu sume MODICE, motiv pentru care în multe situaţii nu ne putem baza pe ei , relaţia cu Radio România reprezentând pentru ei un fel de…hobby !!!

4 –Inexistenţa unui management al situaţiilor de criză la Radio Romania.

Din experienţa evenimentelor din trecut ştim că în situaţii speciale, de criză, ar fi fost     bine să avem create  din timp echipe de realizatori (nu de prezentatori sau de animatori ) omogene, bine sudate, bine pregatite , documentate , avand o bună  relaţionare directă şi constantă  cu  toate palierele importante la nivel naţional.
   Aceste echipe nu numai că nu pot fi formate « peste noapte », dar ele nici macar nu pot fi  imaginate în contextul în care actuala conducere a SRR , nu este preocupata decât de:

RENTABILITATE  - obţinută  doar prin BLOCAREA PRODUCŢIEI în SRR , instituţia functionând  aproape în sistem de avarie ... in condiţiile în care Dl. Miculescu, PDG,  s-a laudat ca are PROFIT (sic!)  de peste un million de euro !!!

AUDIENŢA – pe care  SRR o are a priori, datorită  încrederii obţinute în cei 85 de ani de tradiţie .  GRAV este faptul ca in prezent , contrar declaraţiilor făcute de conducerea SRR, audienţa  REALĂ, măsurată onest şi nu“ cumulat” (cu posturile teritoriale) a ajuns chiar ... SĂ SCADĂ CONSTANT  !!!

5 – Lipsa Strategiei  şi a Obiectivelor din programele şi preocupările conducerii SRR, a campaniilor şi a anchetelor bazate pe subiecte de interes sau de importanţa naţională  a dus la o transformare a  mesajului într-unul “comercial” şi,  implicit- la  o pierdere a credibilităţii, pe care cu greu o vom recupera.

6 – Legaturile cu Republica Moldova , respectiv cu Radio Chişinău şi cu Radio Moldova au fost tratate cel puţin ciudat de actuala conducere a SRR, motivele pentru care, încă din toamna lui 2011, relaţiile cu presa de limbă română din Republica Moldova sunt în mod constant şi conştient “blocate” prin nenumărate decizii (directe sau indirecte)  şi atitudini discutabile- fiind cel puţin discutabile.
(asta condiţiile în care actualmente în Republica Moldova presa în limba română nu acoperă mai  mult de 30% din piaţă, restul de aprox.70% fiind presa de limbă rusă!)

În instituţie  atmosfera tensionată  în care se lucrează este împinsă la limite greu de imaginat, manipulările , abuzurile şi ameninţările făcând parte din cotidian .
Situaţia tehnică este la fel de “complicată “, şi aici fiind  nevoie de o reevaluare facută cu competenţa şi bună credinţă !!!

În aceste condiţii nu se poate vorbi de o Societate Română de Radiodifuziune  puternică şi stabilă , care să fie capabilă să facă faţă oricăror provocări, şi care să susţină eficient şi onest interesul naţional alături de celelealte instituţii ale statului.

Radio România şi TVR sunt în mod normal  SINGURELE  “unelte” pe care se pot baza autorităţile în comunicarea cu teritoriul în situaţii de criză sau de conflict, sistemele de securizare şi obligaţiile pe care le avem , conform legii , facând din aceste două  instituţii , partenerii Sistemului National de Securitate .

Deşi situaţia actuală este una dificilă, lucrurile pot fi redresate,cu condiţia să se ia  URGENT decizii concrete si coerente, adoptate după o analiză amanunţită şi lucidă,SINDICATUL PROFESIONISTILOR DIN MEDIA SI CULTURA ROMANA (SPMCR) manifestându- şi  în continuare disponibilitatea de a găsi, împreună cu patronatul şi toţi cei implicaţi, soluţii pentru ieşirea din impas a SRR-  instituţie a carei tradiţie, credibilitate şi valoare au fost obţinute în peste 85 de ani de existenţă.

Ţinând cont de cele menţioanate mai sus, SINDICATUL PROFESIONISTILOR DIN MEDIA SI CULTURA ROMANA (SPMCR), atrage atentia asupra actualei situatii in care se afla Radio Romania , cu atat mai mult cu cât, în contextul  internaţional actual, dominat de terorism şi presiuni asupra graniţelor, rolul formator al radioului şi televiziunii –obligatoriu pentru  societăţile publice – devine mult mai important şi dobândeşte o nouă dimensiune , atât în plan naţional, cât şi european- cultura şi ierarhia valorilor fiind cheile reuşitei- situaţie în care SRR şi TVR capată un rol capital printre instituţiile de interes national.

CoPresedinti SPMRC

Gabriel Bassarabescu