VIDEO CONFERINTA DE PRESA

Dumitru Costin (BNS): Comisiile de Cultură din Parlament trebuie să clarifice natura juridică a Societății Române de Radiodifuziune

VIDEO PART 1

VIDEO PART 2

'Comisiile de Cultură din Parlament trebuie să clarifice cât mai urgent aspectele legate de natura juridică a Societății Române de Radiodifuziune (SRR) și de starea de incompatibilitate în funcție a unora dintre membrii Consiliului de Administrație, deoarece în spatele acestor elemente se pot întâmpla alte lucruri care pot pune în pericol existența viitoare a instituției. Conform legii de funcționare, SRR este un serviciu public autonom, de interes național, însă detalii legate de natura juridică a societății nu apar în nicio altă lege. Ca urmare, e posibil să existe întrebări referitoare la modul în care sunt cheltuite veniturile acestei instituții', a afirmat Dumitru Costin, în cadrul unei conferințe pe tema situației din Radiodifuziunea Română.

Potrivit acestuia, la nivelul SRR există și unele probleme legate de relațiile de muncă cu salariații.

'Dacă la ora actuală s-ar face un sondaj în rândul salariațiilor SRR, am constata că foarte mulți dintre ei nu își cunosc drepturile și obligațiile prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă (CCM). Mai mult, am constatat că s-a înregistrat recent la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) un act adițional la CCM, referitor la mecanismele de evaluare profesională care trebuie realizate înaintea concedierii. Acest act adițional poate prevesti eventuale disponibilizări la nivelul SRR, care ar urma însă să fie realizate într-un mod care să nu permită aplicarea condițiilor aferente disponibilizărilor colective. Concret, salariații ar urma să fie disponibilizați fără să beneficieze de salarii compensatorii sau alte drepturi, aplicate în caz de disponibilizări colective', a mai spus președintele BNS.

Acesta a menționat, totodată, că în cadrul Societății Române de Radiodifuziune se pregătește înlocuirea Contractului Colectiv de Muncă cu un Acord Colectiv, care nu ar mai avea însă aceeași putere legală.

'Doresc să-mi depun adeziunea la Sindicatul Profesioniștilor din Media și Cultura Română, pentru a atrage un număr suficient de membri, astfel încât să putem negocia Contractul Colectiv de Muncă', a mai spus Dumitru Costin.

La rândul său, Gabriel Basarabescu, co-președinte al Sindicatului Profesioniștilor din Media și Cultura Română, a spus că în momentul de față Radio România Actualități nu are acoperire pe aproximativ 30% din teritoriul țării.

'Radio România Actualități nu se aude pe aproximativ 30% din teritoriul țării, ceea ce ne face să ne întrebăm ce se va întâmpla în cazul unui dezastru natural sau a unei alte situații în care radioul public poate reprezenta singura sursă de informare a populației', a spus Gabriel Basarabescu.

AGERPRES/(AS-autor: Magdalena Tănăsescu, editor: Andreea Marinescu)